În fiecare săptămână puteți asculta o poveste din știință în cadrul emisiunii Știința 360 de la Radio România Cultural.
Click aici pentru a asculta povestea despre George Boole.
Din calendarul științific aflăm că pe 2 noiembrie 1815 s-a născut matematicianul George Boole.
George a primit primele lecții de matematică de la tatăl său, iar în afară de aceste lecții și cei câțiva ani petrecuți în școlile locale, Boole a fost autodidact în matematică. Pentru a contribui la întreținerea familiei, de la vârsta de 16 ani a predat în școli sătești, iar la 20 de ani și-a deschis propria școală. Acolo a citit Principia lui Isaac Newton și alte cărți importante, care au ajutat la formarea lui ca matematician. Și tot în acea perioadă a început să rezolve probleme avansate de algebră.
Ani la rând a scris lucrări științifice care au fost publicate în jurnale de specialitate, iar treptat a ajuns la concluzia că logica ar trebui să fie aliată cu matematica, nu cu filosofia. Prin reducerea la un simbolism logic, a creat o algebră ușor de înțeles – algebra booleană -, și a făcut din logica matematică un domeniu științific autonom, care are numeroase și variate aplicații.
Pe baza publicațiilor sale, în 1849 a fost numit profesor de matematică la Queen’s College, chiar dacă nu avea studii universitare, iar câțiva ani mai târziu a fost ales membru al Societății Regale.
Cărțile lui Boole au fost folosite ca manuale ani la rând, iar munca sa de cercetare a condus la aplicații la care el nu a visat vreodată. De exemplu, telefoanele și computerele utilizează cifre binare și elemente logice care se bazează pe logica booleană pentru proiectarea și funcționarea lor. Putem afirma, fără a greși sau exagera, că munca lui George Boole a pus bazele erei digitale.
Despre alți oameni excepționali, care au schimbat lumea în care trăim, și despre descoperirile lor aflați în episodul următor dar și pe www.calendarstiintific.ro.