În fiecare săptămână puteți asculta o poveste din știință în cadrul emisiunii Știința 360 de la Radio România Cultural.
Click aici pentru a asculta o nouă poveste despre explorarea spațială.
Din Calendarul Științific aflăm că pe 13 octombrie 2016, pe baza a 20 de ani de fotografii realizate cu Telescopul Hubble astronomii au estimat că există 2 trilioane de galaxii în universul observabil.
În anii 1920 se credea că există o singură galaxie, Calea Lactee iar telescoapele care o studiau erau din ce in ce mai mari și plasate la altitudini din ce in ce mai ridicate pentru a reduce influența atmosferei asupra observațiilor.
In 1924 astronomul american Edwin Hubble a descoperit că există numeroase galaxii în afara de galaxiei noastre.
În 1946 astrofizicianul Lyman Spitzer, de la Universitatea Yale, a sugerat poziționarea pe orbita Pământului a unui telescop mare evidențiind avantajele realizării observațiilor spațiale în afara atmosferei terestre.
Abia în 1969 NASA discută finanțarea unui astfel de telescop, proiectul întâmpinând numeroase dificultăți financiare și tehnice.
Chiar și după lansarea sa în 1990, au fost probleme tehnice la oglinda acestuia. După o serie de corecții realizate în cadrul unei misiuni de întreținere, în 1993 telescopul și-a atins calitățile vizate.
De atunci și până astăzi, telescopul Hubble a devenit un instrument vital atât pentru astronomi cât și pentru publicul larg. Imaginile oferite de Hubble au invadat ecranele dispozitivelor electronice schimbându-ne perspectiva asupra lumii și imbogatindu-ne cunoștințele asupra universului.
Despre noi perspective și conexiuni în știință aflați în episodul următor și pe www.calendarstiintific.ro.