Povești din calendar – Alexander von Humboldt

folder_openASUR, povesti, radio

În fiecare zi de luni, colega noastră Ancuța Bontaș ne spune o poveste de știință, în cadrul emisiunii Știința 360 de la Radio România Cultural.

Click aici pentru a asculta povestea despre Alexander von Humboldt.


Alexander von Humboldt (1769-1859), potret realizat în 1806

În calendarul științific descoperim că pe 14 septembrie 1769 s-a născut Alexander von Humboldt.

Poate nu este la fel de faimos ca Darwin sau Einstein, însă cercetările și ideile sale au influențat profund știința și societatea. Este foarte greu de rezumat bogăția și diversitatea domeniilor sale de studiu. Humboldt a fost un savant universal și un cercetător avid de cunoaștere.

Încă din copilărie îi plăcea să zburde prin natură și aducea acasă tot felul de plante, animale sau pietre. Mostenirea primită după moartea mamei sale i-a permis să își îndeplinească visul de a călători, într-o vreme în care nu era nici ușor și nici sigur să faci acest lucru.

A fost interesat de tot ceea ce înseamnă mediu, a măsurat, a catalogat și a interpretat prin infografice tot ce i-a ieșit în cale. A lăsat în urma sa numeroase publicații, jurnale şi un noian de date pe care le-a cules în timpul vieţii.

Humboldt a înțeles și a promovat ideea ca Pământul este un sistem dinamic şi complex, pentru înțelegerea căruia cercetătorii ar trebui să lucreze împreună, nu separat, să folosească tehnologia și să își actualizeze mereu informațiile și cunoștințele.

Alexander von Humboldt și-a împărtășit cu bucurie descoperirile și a devenit foarte faimos la vremea sa. Și-a creat o vastă rețea de oameni cu care a schimbat idei. Și-a prezentat întotdeauna cercetările ca rezultate provizorii, și-a corectat mereu greșelile și a fost deschizător de drumuri în foarte multe domenii. Scrierile sale au fost esențiale pentru generații întregi de oameni de știință care i-au dus mai departe cercetările.

Sprijină proiectul ”Calendarul Științific 2021”!