1 Teoria Wallace-Darwin a evoluției a fost publicată pentru prima oară de Societatea Linnaeană din Londra. (1858)
2 Astronomii au raportat captarea primei imagini a unei planete nou formată. Planeta a fost numită PDS 70b și este de câteva ori mai mare decât Jupiter. (2018)
3 Oamenii de știință de la Universitatea din Bristol au descris o nouă cale de diferențiere a celulelor stem în celule cardiace, folosind o proteină adezivă artificială. (2019).
4 Cercetătorii de la CERN au descoperit Bosonul Higgs. Confirmată câteva luni mai târziu, descoperirea bosonului Higgs este considerată drept cea mai importantă realizare științifică a anului 2012. (2012)
5 Oamenii de știință au înregistrat clipuri video cu raze X, care surprind lilieci în zbor și dezvăluie mișcările scheletice extrem de eficiente care le permit să zboare. (2013)
6 Savantul francez Louis Pasteur a folosit pentru prima dată vaccinul antirabic, salvând viața unui băiat de 9 ani. (1885)
7 Cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie din Queensland au anunțat că au creat o banană modificată genetic ce conține nivele mari de vitamina A. (2017)
8 Potrivit unui nou studiu științific, nanoparticulele de rugină ar putea fi folosite pentru a genera, în mod eficient, combustibil pe bază de hidrogen din lumina soarelui și apă. (2013)
9 Oamenii de știință germani au izolat acidul barbituric, substanța care stă la baza unor somnifere. (1902)
10 S-a născut fizicianul Nikola Tesla, unul dintre promotorii cei mai importanți ai electricității comerciale. Invențiile lui au stat la baza celei de-a doua Revoluții Industriale. (1856)
11 Universitatea Carnegie Mellon a anunțat inventarea unui program IA, dezvoltat în colaborare cu Facebook AI, care poate învinge jucătorii profesioniști la jocuri de poker Texas hold’em fără limită. (2019)
12 O echipă de fizicieni a anunțat că au capturat, pentru prima data, o imagine cu o Inseparabilitate cuantică (Quantum entanglement). (2019)
13 Observatorul ruso-german Spektr-RG a fost lansat cu succes în spațiu, cu misiunea de a studia sursele de raze X. (2019)
14 Sonda New Horizons a trecut pe lângă Pluto, cel mai îndepărtat corp ceresc de acest tip explorat vreodată de oameni, și a transmis primele imagini către Terra. (2015)
15 Revista Nature Astronomy a publicat o lucrare în care se explică că aerogelul pe bază de siliciu poate fi utilizat pentru a bloca radiații, a obține apă și a permite producerea fotosintezei. (2019)
16 S-a născut Frits Zernike, fizician olandez, care a inventat microscopul cu contrast de fază, instrument care permite studiul structurii celulelor vii fără necesitatea de a le omorî. (1888)
17 Cercetătorii de la Universitatea din Tokyo au prezentat o meșă microscopică ce lasă pielea să respire. Meșa poate fi purtată pe piele o perioadă lungă de timp, fără să provoace disconfort. (2017)
18 S-a născut Hendrik Lorentz, fizicianul olandez care a elaborat teroria electronilor. Pe baza cercetărilor lui Lorentz, Einstein a formulat teoria relativității speciale. (1853)
19 A fost publicată prima reconstrucție tridimensională a unui craniu uman, obținută prin procedeul tomografiei asistate de calculator. (1983)
20 Modulul lunar al misiunii Apollo 11 a aselenizat cu succes. Astronauții Neil Armstrong și Edwin „Buzz” Aldrin au devenit primii oameni din istorie care au pășit pe suprafața Lunii. (1969)
21 Cercetătorii americani au dezvoltat o piele electronică sensibilă, flexibilă, care imită pielea umană reală prin detectarea și răspunsul la diferite niveluri de presiune. (2013)
22 Biochimiști și geochimiști din Asia au raportat descoperirea unor molecule organice simple care se pot asambla singure în posibile protocelule, în condiții similare celor de la începuturile Pământului. (2019)
23 S-a născut Vera Rubin, astronomul care a descoperit că galaxiile sunt formate în principal din materie neagră. (1928)
24 Americanul Hiram Bingham a descoperit Vilcapampa (acum Machu Picchu), orașul „pierdut” al incașilor. (1911)
25 S-a născut Rosalind Elsie Franklin, biofiziciană britanică care a adus contribuții importante la înțelegerea structurilor fine moleculare ale ADN-ului, ARN-ului, virusurilor, cărbunelui și grafitului. (1920)
26 Cercetătorii au demonstat un proces care ar putea permite culturilor să obțină până la 60% din necesarul de azot din aer, reducând astfel dramatic poluarea cu azot. (2013)
27 S-a născut fizicianul Bertram Boltwood, care a descoperit cum se poate determina vârsta rocilor folosind izotopi radioactivi. (1870)
28 S-a născut fizicianul Pavel Cherenkov, care a descoperit radiațiile ce îi poartă numele. (1904)
29 La spitalul Bellevue din New York a fost instalat primul plămân de fier. (1927)
30 Astronomii au prezentat dovezi care susțin ipoteza că un ocean de pe planeta Marte s-a format în urma unui posibil mega-tsunami cauzat de impactul meteoritului care a creat craterul Lomonosov. (2019)
31 NASA a anunțat că GJ 357 d, un ”Super-Pământ” descoperit de satelitul TESS, se află în zona locuibilă a stelei sale, la aproximativ 31 de ani lumină de Pământ. (2019)