Povești din calendar – planetele pitice

folder_openpovesti, radio


În fiecare săptămână puteți asculta o poveste din știință în cadrul emisiunii Știința 360 de la Radio România Cultural.

Click aici pentru a asculta o poveste despre planetele pitice.

Din calendarul științific aflăm că pe 21 octombrie 2003 au fost obținute primele imagini ale planetei pitice Eris.

Desscoperită de astronomii – Michael Brown, Chad Trujilor și David Rabinowitz, planeta are dimensiuni similare lui Pluto, orbitează direct in jurul Soarelui și are cel puțin un satelit.

Dimensiunile lui Eris și Pluto au stârnit o controversă în lumea astronomilor care a dus la apariția unei noi categorii de planete – planetele pitice.

Acestea sunt corpuri cerești ce orbitează în jurul Soarelui, au o formă rotunjită datorită gravitației dar nu își pot face curăţenie în preajma orbitei prin îndepărtare altor corpuri cerești, tocmai din cauza dimensiunilor mici. In 2014 au intrat în aceasta categorie Pluto, Eris, Makemake, Haumea și Ceres.

Astăzi observațiile astronomice au depășit cu mult limitele sistemului nostru solar iar măsurătorile au devenit din ce in ce mai precise datorită evoluției tehnologice.

După telescopul spațial Kepler, care a descoperit peste 3000 de exoplanete, NASA a lansat telescopul spațial TESS cu aceeași misiune.

Confruntată cu un volum foarte mare de date și pentru că factorul decizional uman nu poate fi încă scos din ecuatie, NASA a solicitat ajutorul specialiștilor dar și al celor pasionați de astronomie.

Cei dornici pot sorta prin datele deja analizate electronic pentru a decela minusculele variații necesare identificării planetelor.

Despre alte descoperiri științifice aflați în episodul următor dar și pe www.calendarstiintific.ro.