În fiecare săptămână puteți asculta o poveste din știință în cadrul emisiunii Știința 360 de la Radio România Cultural.
Click aici pentru a asculta povestea despre penicilină.
Din calendarul științific aflăm că pe 28 sept 1928 Alexander Fleming anunța descoperirea penicilinei.
Întors dintr-o vacanță mai lungă, Fleming a observat că într-unul dintre recipientele in care studia o cultură de bacterii apăruse un mucegai verde albăstrui și în jurul acestuia nu era nicio bacterie. El a concluzionat că mucegaiul secreta o substanță care distrugea bacteriile și a denumit-o penicilina de la numele in latină al mucegaiului, Penicilium.
Legătura dintre mucegai și cultivarea bacteriilor a fost evidențiată încă din 1870 de către medicul John Scott dar de acolo și până la penicilina de azi a fost cale lungă.
Fleming nu avea nici resursele și nici specializarea necesare continuarii cercetărilor. Acestea au fost preluate de medicul Howard Florey și biochimiștii Ernest Chain și Norman Heatley.
Ei au reusit să izoleze și să prepare penicilina pură abia în 1940, iar prima producție industrială a avea sa fie realizată la New York, in 1944, transformând astfel pencilina într-un medicament salvator de vieți, disponibil pe scară largă.
Aceasta este una dintre cele mai mari descoperiri din medicină deoarece cu ea începe epoca antibioticelor, fără de care medicina modernă nu ar exista.
Este totodată și rezultatul muncii mai multor cercetători. Fără descoperirea lui Fleming nu ar fi început povestea, însă, fără muncă asiduă depusă de biochimiștii Chain și Heatley penicilina nu ar fi devenit utilă.
Cei doi au plecat din laboratorul lui Florey, din Oxford, pentru a lucra cu cercetatorii americani și au ajutat la producția în masă a penicilinei chiar atunci când era extrem de necesar, in timpul războiului.
Despre alte serii de cercetători și descoperirile lor aflați mai multe pe www.calendarstiintific.ro.