În fiecare zi de luni, colega noastră Ancuța Bontaș ne spune o poveste de știință, în cadrul emisiunii Știința 360 de la Radio România Cultural.
Click aici pentru a asculta povestea despre Marie Curie.
În Calendarul Științific descoperim că pe 7 septembrie 1910 Marie Curie izola prima mostră pura de radiu.
Pentru această descoperire ea a dus o muncă asiduă de cercetare începută cu mult timp înainte si desfășurată în laboratorul improvizat împreună cu soțul său, Pierre, la Universitatea din Paris. Pierre studia pe atunci magnetismul iar Marie alesese pentru doctoratul ei radioactivitatea. El a renunțat la studiile sale pentru a lucra alături de ea. Rezultatele au fost pe măsura muncii lor asidue, căci soții Curie au trebuit să proceseze o tonă de minereu de uraniu pentru a descoperi o cantitate infimă dintr-un nou element radioactiv, pe care l-au denumit poloniul, după țară ei de origine.
Pentru aceasta descoperire au primit premiul Nobel în 1903. De fapt, premiul a fost oferit lui Pierre, care, văzând că munca soției sale nu este recunoscută, a protestat, iar comisia a îndreptat greșeala. Trei ani mai târziu, Pierre moare într-un accident iar Marie rămâne singură să își crească cele 2 fetițe și să continue munca de cercetare, reușind să izoleze al doilea element radioactiv, pe care îl denumește radiu. Această descoperire îi aduce al doilea premiu Nobel, în 1911, de data aceasta în Chimie.
Marie a avut o viață plină de greutăți, dar nu a renunțat la studiu. Născută în Polonia, într-o familie de condiție modestă, ea a trebui să înfrunte lipsa banilor, prejudecățile împotriva femeilor și lipsa oportunităților de studiu. Toate acestea i-au întârziat studiul, dar nu l-au oprit.
A facut singură experimente, în timpul liber, pentru a se perfecționa. Când a ajuns, în final, la studiu în Franța, a fost una dintre puținele femei acceptate. Și acolo a trebuit să lupte cu prejudecățile și a făcut-o cu succes.
Marie Curie a mărturisit că momentele ei de fericire au implicat munca în laborator. Fata ei, Irene, i-a calcat pe urme și, la rândul ei, a primit premiul Nobel.
Dar despre Irene si alti cercetători aflați mai multe pe www.calendarstiintific.ro