În fiecare săptămână puteți asculta o poveste din știință în cadrul emisiunii Știința 360 de la Radio România Cultural.
Click aici pentru a asculta o poveste despre explorarea spațială.
Din calendarul științific aflăm că pe 7 octombrie 1959 a fost fotografiată pentru prima dată partea ascunsă a Lunii de către naveta spațială sovietică Luna 3.
Aceasta a fost doar una dintre realizările programului spațial și de rachete al URSS, început în anii 1930 și amplificat in 1955 prin asistența oamenilor de știință germani capturați după înfrângerea Germaniei naziste.
Lăsând la o parte interesele politice, succesul programului spațial sovietic s-a datorat oamenilor de știință ruși condusi de Serghei Koroliov, care a reușit să-și susțină viziunea unui program spațial în ciuda priorităților militare ale Partidului Comunist. Koroliov a fost atât un inginer și un proiectant desăvârșit, cât și un mentor pentru mai multe generații de cercetatori.
În timpul Războiului Rece, cursa dintre USA și URSS pentru supremație în explorarea spațiului cosmic a implicat eforturi de pionierat în lansarea de sateliți artificiali, zboruri spațiale în jurul Pământului și călătorii pe Lună. A fost în același timp și o alternativă pașnică la cursa înarmării. În ciuda a numeroase eșecuri, ascunse publicului de propaganda comunistă, Koroliov și oamenii formați de el au fost responsabili pentru numeroase reușite, cele mai importante fiind:
- primul satelit artificial, Sputnik 1,
- primul animal pe orbită, câinele Laika,
- primul om în spațiu, Iuri Gagarin
- prima femeie în spațiu, Valentina Tereșkova,
- prima stație spațială locuită de oameni, Saliut
- prima statie spațială modulară, Mir
Despre realizările americanilor in aceasta cursă aflați in episodul următor dar și pe www.calendarstiintific.ro.