1 Oamenii de știință au prezentat o descriere detaliată și un model 3D al primei flori, care are aproape 140 milioane de ani. (2017)
2 Cercetătorii de la Universitatea Harvard au produs un nou super înveliș pentru sticlă, care ar putea duce la fabricarea de ferestre și alte suprafețe cu auto-curățare și rezistență la zgârieturi. (2013)
3 S-a născut biologul Donald Griffin, cel care a descoperit că liliecii folosesc sunete de înaltă frecvență pentru ecolocație. (1915)
4 O echipă de cercetători a prezentat un gel pentru articulații fabricat în laborator, care are o rezistență la uzură mai mare decât cartilajul natural, ceea ce ar putea permite refacerea durabilă a articulațiilor deteriorate. (2022)
5 O companie japoneză a dezvoltat un plasture de piele reutilizabil, care poate trata tensiunea arterială cronică ridicată prin eliberarea constantă de bisoprolol în sânge. (2013)
6 Când lucra pentru CERN, în Geneva, Tim Berners-Lee a publicat fișierele care descriu ideea sa privind World Wide Web-ul, marcând astfel începutul serviciului de internet WWW. (1991)
7 Biologii au raportat descoperirea fosilei unui papagal gigant, numit Heracles inexpectatus, în Noua Zeelandă. Acesta avea până la 1 m înălțime, cântărea aproximativ 7 kg și a trăit în urmă cu 19 milioane de ani. (2019)
8 Jacques Balmat și Michel-Gabriel Paccard au efectuat prima ascensiune a vârfului Mont Blanc, cel mai înalt din Europa. (1786)
9 A fost publicat un studiu asupra datelor genomice din rămășițele oamenilor din Polonia, România și Ucraina, înainte și după Revoluția Neolitică, care a arătat un amestec de trăsături genetice între grupurile din Europa Centrală și Siberia înainte de Neolitic și o continuitate genetică mai puternică după Neolitic. (2023)
10 Felix Hoffman a reușit pentru prima oară purificarea acidului acetilsalicilic, care devine cel mai cunoscut medicament timp de mai bine de 100 de ani sub denumirea de aspirină. (1897)
11 A fost prezentată o cornee creată în laborator, din piele de porc, care poate reda vederea persoanelor nevăzătoare. Aceasta poate fi produsă în masă și depozitată timp de până la 2 ani. (2022)
12 Dr. Joseph Lister, influențat de teoria germenilor enunțată de Pasteur, a devenit primul chirurg care a folosit dezinfectant în timpul unei operații. (1865)
13 William Ramsay și Frederick Soddy au publicat în revista Nature descoperirea că dezintegrarea nucleară a radiului produce heliu, una dintre descoperirile cheie pentru stabilirea structurii atomului. (1903)
14 Premieră mondială: o echipă de cercetători a raportat prima imagine a inseparabilității cuantice. (2023)
15 Biologii de la Universitatea din Tel Aviv au publicat primul studiu asupra comportamentului homosexual printre specii de insecte. (2013)
16 Cercetători de la Sandia National Laboratories au prezentat un aliaj de platină și aur, considerat cel mai rezistent metal din lume, de 100 de ori mai durabil decât oțelul de înaltă rezistență. (2018)
17 A fost lansat Venera 7, primul vehicul spațial care a reușit cu succes să transmită date de la suprafața unei alte planete – Venus în acest caz. (1970)
18 Astronomul francez Pierre Jules César Janssen a descoperit heliul în spectrul Soarelui, în timpul unei eclipse. (1868)
19 Louis Daguerre a anunțat inventarea procesului fotografic numit daguerreotipie, primul proces care permite fixarea permanentă a unei imagini. (1839)
20 S-a născut chimistul Joens Jakob Berzelius, cel care a inventat sistemul simbolurilor chimice pe care îl folosim și astăzi. (1779)
21 S-a născut Augustin Louis, baron de Cauchy, matematician și fizician francez, unul dintre pionierii analizei matematice. (1789)
22 Expediția lui James Cook a ajuns pe coasta de est a Australiei. (1770)
23 Secvențierea completă a unui cromozom Y uman, cu descoperirea a 41 de gene suplimentare, a fost anunțată în revista Nature. (2023)
24 Amelia Earhart a devenit prima femeie care a traversat Statele Unite în avion, zburând de la Los Angeles la Newark, New Jersey. (1932)
25 A fost efectuată prima scanare a creierului uman prin metoda tomografiei asistate de calculator (CAT-scan). (1973)
26 S-a născut Antoine Laurent Lavoisier, chimistul care a emis prima versiune a legii conservării masei substanțelor, a recunoscut oxigenul și hidrogenul, a ajutat la construirea sistemului metric, a scris prima listă extinsă de elemente chimice și a ajutat la reforma nomenclaturii chimice. (1743)
27 Cercetători de la Universitatea din Washington au realizat prima interfață neurală ne-invazivă de la om la om, care i-a oferit unui cercetător posibilitatea de a trimite un semnal prin intermediul internetului pentru a controla mișcările mâinii unui coleg. (2013)
28 Oamenii de știință au raportat descoperirea unui craniu aproape intact de Australopithecus anamensis în Etiopia, datat la o vechime de 3,8 milioane de ani. (2019)
29 O misiune NASA a descoperit un canion de 750 km lungime și până la 800 m adâncime care este ascuns sub stratul de gheață din Groenlanda. Acesta este mai lung decât Marele Canion. (2013)
30 S-a născut Maurice Hilleman, microbiolog, cel care a dezvoltat un număr record de 40 de vaccinuri și este considerat de unii istorici drept specialistul în medicină care a salvat cele mai multe vieți. (1919)
31 S-a născut Maria Montessori, doctoriță și pedagogă italiancă, cea care a creat o metodă specială de educare a copiilor foarte mici, Metoda Montessori. (1870)