Feb 222015
 

Heinrich Hertz (1857-1894)

A devenit celebru prin experienţele în care a pus în evidenţă undele electromagnetice din teoria lui J.C. Maxwell (1887).

Cu ajutorul unui aparat de rezonanţă, capta undele de foarte înaltă frecvenţă produse de un eclator cu scântei, realizând astfel prima instalaţie de emisie-recepţie a undelor electromagnetice.

A dovedit că viteza de propagare a undelor electromagnetice este aceeaşi cu viteza luminii, confirmând astfel teoria lui Maxwell-Faraday asupra naturii electromagnetice a luminii.

În 1887, demonstrează că energia electrică se poate transmite şi fără conductoare. A studiat ecuaţiile electrodinamicii pentru corpuri în stare de repaus şi pentru corpuri în mişcare. A cercetat influenţa radiaţiilor ultraviolete asupra descărcărilor electrice, iniţiind cercetării asupra fenomenelor fotoelectrice. Contribuţii în mecanica teoretică (formularea unor principii ale mecanicii pe baze energetice) şi în teoria elasticităţii.

Prima încercare în mod clar cu succes a fost făcută în 1886. Pentru transmiţătorul undelor radio a folosit o bobină de inducţie cu o tensiune mare, un condensator şi un eclator – a cărui poli pe fiecare parte sunt formate de sfere cu raza de 2 cm – pentru a provoca o scânteie de descărcare a gestiuni între scânteia polilor si diferenţa oscilatorie la o frecvenţă determinată de valorile condensatorului si bobina de inductie.

În experimentele mai avansate, Hertz a măsurat viteza radiaţiilor electromagnetice şi a constatat ca aceasta ar putea fie la fel ca viteza luminii. De asemenea, el a arătat că natura de reflecţie a undelor radio şi refracţie a fost aceleaşi ca şi cele de lumină, şi a stabilit dincolo de orice îndoială că lumina este o formă de radiaţii electromagnetice.

HERTZ(Hz) unitate de masura a frecventei, a fost denumita in cinstea fizicianului german Heinrich Hertz( hertz este egal cu frecventa unei miscari periodice a carei perioada este de o secunda).

sursa

 Posted by at 9:05 am

 Leave a Reply

(required)

(required)


four + = 6

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>